Composer 10 stuck

AVmcclint
Valued Contributor III

I launched Composer 10.2.1 for the first time this morning and built a package successfully. I quit the app and came back to it an hour later. Now when I launch it, there are no Composer windows but the menu bar does indicate that it is running. When I click on the File menu - not the items under it but the menu itself - the Composer window appears. All my packages are gone and it says "Taking Snapshot..." and "Indexing /Applications/..." It never finishes or does anything beyond this. Any suggestions?

1 ACCEPTED SOLUTION

were_wulff
Valued Contributor II

@AVmcclint

We've seen this happen a few times and the culprit in the cases I've found internally seems to be Spotlight continuously indexing and causing the hang.

In the cases we have, following the steps on these sites seems to have helped; it involves, in a nutshell, deleting the current Spotlight index, stopping it, then restarting it and letting it re-index everything again.

The two articles referenced:
https://www.technobezz.com/how-to-fix-spotlight-forever-indexing-issue-on-mac-os-x/
https://www.macissues.com/2014/07/07/fix-spotlight-continually-re-indexing-your-hard-drive/

If going through those steps doesn't seem to help or you'd just feel more comfortable working with Support on the issue, please open up a case

Thanks!
Were Wulff
Jamf Customer Experience

View solution in original post

5 REPLIES 5

AVmcclint
Valued Contributor III

Composer 9.101 still launches just fine, so I'm using that as a workaround, but obviously I can't keep that around forever.

were_wulff
Valued Contributor II

@AVmcclint

We've seen this happen a few times and the culprit in the cases I've found internally seems to be Spotlight continuously indexing and causing the hang.

In the cases we have, following the steps on these sites seems to have helped; it involves, in a nutshell, deleting the current Spotlight index, stopping it, then restarting it and letting it re-index everything again.

The two articles referenced:
https://www.technobezz.com/how-to-fix-spotlight-forever-indexing-issue-on-mac-os-x/
https://www.macissues.com/2014/07/07/fix-spotlight-continually-re-indexing-your-hard-drive/

If going through those steps doesn't seem to help or you'd just feel more comfortable working with Support on the issue, please open up a case

Thanks!
Were Wulff
Jamf Customer Experience

AVmcclint
Valued Contributor III

Re-indexing seemed to fix it.

jkarpenske
New Contributor III

In our case re-indexing/deleting the indexes didn't correct the issue, so it was suggested we use Composer from version 10.0 (rather than 10.3.) This worked for us - thought I'd share this in case someone else was in our situation.

el2493
Contributor II

I had to re-index multiple times, but @were.wulff 's instructions worked for me (the Terminal options didn't work, but adding the volumes as exceptions in System Preferences>Spotlight and then removing them worked). I'm on 10.3.1.